fbpx

Čisti komadić morskog raja

Green_Sail_hotelkrilo.com_Luka_Krilo_slika_15

Čisti komadić morskog raja

Ljudi koji žive uz more imaju poseban odnos s njim – ono ih hrani, liječi i puni energijom. Nažalost, ljudski utjecaj na more nije uvijek pozitivan što su prepoznali i brojni zaljubljenici u ekologiju koji su 9. rujna 2019. u Krilu Jesenice sudjelovali u organiziranoj akciji čišćenja podmorja. Krilo Jesenice oduvijek je bilo od velikog značaja za okolno stanovništvo, ali i cijelu Dalmaciju jer je poznato po dugogodišnjoj tradiciji brodogradnje, brodskih prijevoza putnika te turističkih krstarenja brodom, a pomoću ove akcije održava se kvaliteta morskog života u luci.

U akciji čišćenja podmorja sudjelovali su volonteri ekološke udruge Green Sail koja svojim djelovanjem potiče pozitivna rješenja unutar nautičkog sektora te ronioci i volonteri Udruge Podvodnih Aktivnosti (UPA) Rostrum Split, Calypso Scuba Diving, Travel Matters Foundation, Impactrip, Mornar i DVD-a Split. Više od 20 ronioca, od kojih neki dolaze iz država diljem svijeta, čistili su morsko dno te svojim primjerom pokazali kako je briga za okoliš, briga za budućnost. Svoj doprinos čišćenju dao je i naš hotel. Izuzetno smo ponosni što smo dobili priliku sudjelovati u ovoj dobrotvornoj akciji i zahvalni svima koji su sudjelovali te uložili svoje vrijeme i trud.

U istom su mjestu prethodno provedene dvije akcija čišćenja koje je inicirala organizacija Green Sail te u kojima je već nakon nekoliko sati bio ostvaren veliki učinak. U samo zadnjoj akciji, zajedničkim trudom volonteri su iz veoma plitkog dijela mora uklonili približno 9 kubičnih metara otpada – od guma, cijevi, ploča, tepiha, posuđa, dijelova namještaja, usisavača, bušilica itd. U ovoj posljednjoj akciji uklonjeno je blizu 32 kubična metra otpada, što je dosada najveća količina otpada uklonjena iz mora u akciji čišćenja u Krilu Jesenice!

Osim čišćenja mora od otpada, cilj ove akcije je i prevencija zagađivanja pri čemu je ključno upozoravanje na važnost brige za morsko dno. U očuvanje morskog okoliša veliku ulogu imaju lokalne inicijative, stoga će se akcije čišćenja u Krilu Jesenice održavati više puta godišnje kako bi luka Krilo bila još čišća. U akcijama čišćenja podmorja mogu sudjelovati svi, od lokalnog stanovništva do turista koji odsjedaju u Hotelu Krilo. Jedini uvjeti za sudjelovanje su dobra volja te želja za čišćim morem! Briga za okoliš jedno je od najvažnijih pitanja današnjice, stoga djelovanje treba biti usmjereno prema očuvanju prirodnih ljepota koje imamo.

Vidimo se uskoro na sljedećem čišćenju podmorja, nadamo se u još većem broju!

Da ne bi sve ostalo samo na čišćenju i kako bismo naglasili važnost ovakvih akcija, odlučili smo nagraditi 3 sretna dobitnika s nagradama u vrijednosti većoj od 10.000,00 kn. Prvi sretni dobitnik dobiva 5 noćenja s doručkom, korištenje novootvorenog wellness i spa centra te 2x po 30 min masaže u našem hotelu. Drugosplasirani dobiva isti nagradni paket samo s 3 noćenja, a treći s 2 noćenja. Dobitnike ćemo proglasiti 15. listopada nasumičnim odabirom. Oni koji uz prijavu podijele ovu nagradnu igru, povećavaju svoju šansu za osvajanjem nagrade. Sretno svima!

Prijave su na linku:

http://igra.hotelkrilo.com/#/?c=GreenSail

Također, pozivamo sve zainteresirane, koji žele pridonijeti očuvanju okoliša te poticati kontinuirano održavanje ovakvih događanja, na donaciju neprofitnoj udruzi Green Sail. Hvalevrijedna udruga okupila je prave borce za očuvanje okoliša. Svi sudjeluju u ulozi volontera te pokušavaju potaknuti okolinu i produbiti svijest o očuvanju našeg okoliša, posebno podmorja, kod svojih sugrađana organizirajući mjesečne akcije čišćenja luka, lučica, plaža i podmorja.